PROČ PODVODNÍCI NIKDY NEMAJÍ „ŠPATNÉ OBDOBÍ“

V dnešních dobách můžete narazit na spoustu společností, které nabízejí garantované měsíční zhodnocení. Odpovědět na otázku, zda lze něco garantovat v turbulentním burzovním prostředí, je opravdu těžké.

Pojďme se podívat na pár základních bodů, nad kterými je dobré se zamyslet, než se rozhodnete svěřit své peníze takovým společnostem.

1. Výše garantovaného zhodnocení a jeho frekvence

Pokud uslyšíte, že vám nějaká společnost garantuje 2 % měsíčně, měli byste zdvihnout obočí a ptát se, zda je to vůbec reálné. Uvědomte si, že Vám garantují 24 % roční zhodnocení bez ohledu na stav burzovního trhu. Žádný systém není nikdy jen rostoucí a má svá slabá místa. A kde máte aparát kolem fondu, obchodní zástupce, právníky, které musí daný fond platit? Pokud někdo nabízí takto vysoké garantované zhodnocení je buď génius, nebo podvodník.

2. Nereálné zhodnocení

Když už nenarazíte na garantované zhodnocení, často se potkáte se společnostmi, které se chtějí dělit ze zisku. Na tom není nic špatného, pokud ale netvrdí, že dělají desítky procent měsíčně. Když je někdo tak výborný, že je schopen vydělat desítky procent měsíčně, proč potřebuje externí kapitál? Za pár let by jen s vlastními penězi byl přece bohatší než Petr Kellner. Cílem podvodníků tohoto charakteru je ohromit potenciálního investora, který se pak rozhoduje investovat na základě strachu, že mu utíká příležitost.

3. Hezky vypadající křivka zhodnocení

Marketingové materiály a webové stránky podvodníků mají jedno společné. Nereálně vypadající křivka zhodnocení kapitálu, která jen roste. Co ale krize způsobená nemocí COVID-19? Hypoteční krize v roce 2008? Opravdu lze růst vždy a za každých okolností? I ten sebelepší systém má horší období. Na naší křivce můžete vidět, že když se nějaká krize objeví, máme mírný pokles či kapitál osciluje kolem určité hodnoty. A to je realita obchodování. Nikdy nemůžeme konkurovat hezky vypadajícím křivkám, které jen rostou. Tyto společnosti mají jen jedno špatné období – to poslední, kdy zkrachují.

4. Neexistující reálné výsledky

Upravit data v excelu nebo na webovém rozhraní umí každý. Vždy je důležité se ptát, zda můžete vidět konkrétní výpis transakcí, které byly na burze provedeny. Častou výmluvou podvodníků je, že vám je nemohou poskytnout, protože dokážete vyčíst jejich know-how. To je však absolutní nesmysl. Z pouhých dat nemůžete vyčíst algoritmus či princip obchodování. Pokud vám nedokáže zástupce společnosti ukázat výpis z účtu vyhotovený třetí (nezávislou) stranou, ptejte se, zda není investice značně riskantní.

----------------------------

Tyto 4 základní body Vám mohou dopomoci k odpovědi na otázku, zda se náhodou nechystáte naletět podvodníkovi. My vždy poukazujeme i na horší období, která mohou nastat, a jsme ochotni ukázat reálné transakce na burze. Absolutní transparentnost je při budování důvěry důležitá.

JAKUB MALCHAR