David vs. Goliáš: Proč existují hrdinské příběhy, ale není dobré se jimi v investování řídit

V každém odvětví, ve kterém se vyskytují lidé, se čas od času vyskytne nějaké drama. Lidé nejsou roboti a mají emoce. A i když profesionální obchodníci je mají většinou pod kontrolou.

Trh je (obzvlášť v uzavřené době covidu, kdy je více lidí doma, nemá co dělat a hledá alternativní zdroje příjmu) tvořen mnoha rozličnými skupinami.

A tak se nedávno stalo, že jeden člověk na Redditu (největším světovém online fóru) dokázal spustit lavinu malých obchodníků (říkáme jim tzv. retail traders) s cílem vyhnat akcie Gamestopu (GME) na Měsíc a dál. O tento americký řetězec kamenných obchodů prodávajících videohry málokdo v předešlých letech na burze zavadil a cena pozvolna klesala. Když už, fondy většinou spekulovaly na pokračování tohoto poklesu, což je v době digitální celkem rozumné.

To je možné díky tzv. short pozici, kdy si aktivum nejprve půjčíme, prodáme a v případě poklesu nakoupíme zpět, vrátíme a zůstane nám v ruce profit z poklesu. V obchodní platformě pouze stačí zmáčknout tlačítko, samozřejmě. Je tady ale přeci jen jeden rozdíl mezi shortem a tradičním nákupem („long“) – pokud koupíme akcii za 10 dolarů, naše maximální ztráta je právě tolik. Pokud ji ale nejprve prodáme, vystavujeme se teoreticky neomezené ztrátě. A právě na tomto principu byl založen „útok“, samozřejmě využívající emocí retailových obchodníků.

U akcií, kde je vysoká koncentrace obchodníků spekulujících na pokles, lze s dostatečným kapitálem provést tzv. short squeeze – tedy násilné vytěsnění těchto shortů z trhu tak, že objemnými nákupy zvýšíme cenu natolik, až nakonec budou „shortaři“ muset své pozice zavřít, protože ztráta bude neúnosná. To provedou nákupem akcií, které nejprve prodali, takže se budou nedobrovolně podílet na vyšroubování ceny JEŠTĚ výše.

Masa malých obchodníků se postupně kumulovala a nakonec dokázala svými malými, ale početnými nákupy odstartovat domino, které vyhnalo v několika málo dnech cenu GME ze zhruba 20 dolarů na téměř 500! Narativ boje proti velkým a nenasytným hedge fondům byl samozřejmě hlavní hnací silou, stejně jako vlastní nenasytnost po zisku jakmile plán začal fungovat.

Stejně jako žhavé letní románky ale tato svíce vyhořela rychle vlastním žárem, jak ukazuje graf níže. Cena se rychle vrátila na hladinu okolo 40 dolarů a druhá vlna útoku nebyla schopna cenu vyhnat ani na polovinu předchozího vrcholu. O celé události by se dalo napsat ještě mnoho, pro anglicky hovořící velmi doporučuji toto video: https://youtu.be/YFQ-v1jCpF0

GME, denní graf: gme Pro nás jsou stěžejní 2 věci:

1) Nikdy neobchodujeme bez stop-lossu, tedy úrovně, kde máme připravené automatické příkazy, které obchod ukončí na maximální ztrátě, kterou jsme připraveni akceptovat. Situace s GME připomíná, jak nás jeden neopatrný obchod může bolet bez jasného risk-managementu. Hedge fondy shortující Gamestop ztratily během pár dní kumulativně okolo 70 miliard dolarů.

2) „Příležitosti století“ vytvářejí ohromný mediální zájem, ale nejsou použitelné pro robustní, dlouhodobý systém. Titulky vždy mluví o obchodnících, kteří se ze dne na den stali milionáři, ale již ne tisíce, kteří ztratili téměř celou investici. Tento tzv. klam přeživších je nutné mít stále na paměti a spoléhat se pouze na objektivní, otestovaná data.