Blíží se opravdu velká krize?

V médiích se objevil článek, který popisuje názor uznávaného investora Jeremyho Granthama, který předpovídá velký pád na burze 1. Měli bychom se bát opravdu velké krize? Blížíme se k roku 2008 nebo až k Velké hospodářské krizi?

Odpověď je jednoduchá, nevíme. Obchodování na burze je hra s pravděpodobností, nic víc, nic míň. Můžeme si vytvořit určitý názor na danou společnost (akciový titul), či celý akciový index, a podle toho otevíráme a zavíráme pozice. Když začneme v současné situaci, kdy je trh na svých maximech, tvrdit, že jednou přijde pokles, tak máme 100% jistotu, že budeme mít pravdu. Trh sám o sobě nemůže růst do nekonečna, korekce a poklesy jsou běžnou součástí každodenního života na burze. A konečně pokud něco budete tvrdit dlouhodobě, jednoho dne pravdu mít budete.

Zpět k předpovědi Jeremyho Granthama. Problém v těchto úryvkovitých článcích je, že neposkytují žádné bližší informace, na kterých analýzách je jeho názor postaven. Z čeho vycházel, jakým datům přiřadil jakou váhu? Odhaduje pokles již tento rok, nebo až za 3 roky? Následovat „experty“ citované v novinách je v tomto případě vždy problém.

Dobrou ilustrací může být situace, kdy například sledujete názory obchodníků, kteří mají za sebou historicky úžasnou predikci. Mluvím například o tzv. Big Shortu a Michaelu Burrym, který v roce 2008 spekuloval na pokles, který opravdu přišel a vydělal tak velké jmění. Spousta obchodníků vnímala jeho názor jako svatý a když začal v roce 2021 spekulovat na pokles akcií Muskovy Tesly, věřili, že akcie půjdou dolů. Jenže se tak nestalo a Michael Burry utržil velkou ztrátu2 .

Také jste si mohli všimnou zprávy, že se na krizi má začínat připravovat Warren Buffett, který nedávno začal prodávat velké množství akcií. Co se ve většině zpráv nedozvíte, je skutečnost, že se jedná o pouhou restrukturalizaci portfolia, která se v případě fondu tohoto investora historicky pravidelně opakuje3 . Je pravdou, že aktuálně prodávané akcie objemem převyšují dosavadní čísla. Do jaké míry za těmito transakcemi stojí předpověď recese se však z dostupných zdrojů nedozvíme.

Jakkoli bychom se rádi zaštítili názory velkých jmen, nikde neexistuje statistika jejich výkonu. Zda se jednalo o jeden či pár riskantních tahů, nebo dokázali předpovědět již desítky poklesů.

Pokud se na problematiku podíváme v širším historickém kontextu, můžeme si vybavit tzv. internetovou krizi z r. 2001, případně hypoteční z r. 2008. Dalo by se říci, spolu se zrychlováním globálního rozvoje, jsme mohli očekávat další krizi nejpozději v roce 2015. Podívejte se ale na graf vývoje amerického indexu S&P 500. Kdybychom od roku 2015 vyčkávali na pokles, tak bychom celých 6 let čekali v lepším případě paralyzováni utlumením obchodní aktivity, v horším případě v obrovských ztrátách spekulacemi na pokles. Nebylo lepší akceptovat riziko, obchodovat a vydělávat celých šest let peníze?

graph1

Mimochodem, i naše strategie, která je založena na investičním horizontu o délce alespoň 3 roky, výslovně počítá s tím, že může dojít k jednorázovému propadu či dokonce dlouhodobější recesi. V rámci těchto tří let by se strategie nejen s touto krizí měla vypořádat, ale také zajistit zajímavé zhodnocení.

Nechceme nijak zpochybňovat odbornost citovaných expertů, ale zakládat svá rozhodnutí pouze na aktuálních článcích a měnit pravidla, na základě kterých vybíráte tituly, do kterých chcete investovat, není správná cesta. Je důležité již dopředu vědět, jak se váš systém chová v nenadálých poklesech (2001, 2008, 2011, 2020 aj.), co očekáváte v dobrých dobách a držet investiční horizont. Obchodování na burze není sprint ale soustavná mechanická práce, která pomocí malých dílků přinese kýžený výsledek.


1 https://www.novinky.cz/ekonomika/clanek/svetove-uznavany-investor-predpovida-velky-pad-na-burze-40378118
2 https://www.marketwatch.com/story/big-short-investor-says-his-big-tesla-short-is-getting-bigger-and-bigger-11610313191
3 https://archiv.hn.cz/c1-66998050-warren-buffett-prodava-akcie-a-hromadi-hotovost-podobne-jako-pred-krizi-v-roce-2008